Život u domu

Smeštaj

Dom za bake i deke San-tim se nalazi u objektu koji je građen kao hotel, a koji je adaptiran za potrebe doma za stare po najvišim svetskim standardima. Sve je projektovano i realizovano tako da se akcenat stavi na savršene uslove za naše korisnike. Zajedničke dnevne prostorije su opremljene tako da stanarima naše ustanove bude što prijatniji život. Dnevna soba i trpezarija su zajednički otvoren prostor, modernog uređenja sa 220 m2. To je prostor u kome naši korisnici imaju 2 velika televizora, gde se okupljaju u toku dana, gledaju serije i slušaju muziku, takođe mogu da uživaju u brojnim drugim aktivnostima za koje je ovaj prostor opremljen. Iz luksuznog dnevnog prostora je i izlaz na terasu od 160 m2 koja je idealna za boravak tokom toplih dana, a sa druge strane objekta se nalazi prijatno dvorište sa drvenim klupama i stolovima. Na spratu je dostupan još jedan dnevni boravak sa velikim televizorom i dosta mesta za sedenje. U domu je instaliran video nadzor koji doprinosi sigurnosti naših korisnika i zaposlenih. U objektu je obezbeđen WiFi internet i u suterenu se nalazi Aman supermarket koji naši stanari mogu da koriste i sami, iako će naše osoblje uvek izaći u susret ako im je nešto potrebno. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne i namenski su opremane, ali je i ostavljeno prostora da svaki od naših stanara može da ih uredi kako njemu odgovara sa svojim ličnim stvarima. Svaka soba je opremljena potpuno novim nameštajem, ima svoje kupatilo i LCD televizor sa kablovskom televizijom. Svaki detalj u našem domu je uređen s ljubavlju i podređen komforu i funkcionalnosti kako bi vaš boravak kod nas bio pravo uživanje.

Ishrana

U našoj ustanovi je akcenat stavljen na domaću i kvalitetnu ishranu, jer je ona izuzetno važna za zdravlje naših stanara. Naši iskusni kuvari se trude da prave raznovrsnu hranu i obroke koje i mi inače jedemo u svojim kućama. Svaki dan se pripremaju 3 glavna obroka (od kojih je bar jedan uvek kuvano jelo) uz dve dodatne užine koje mogu biti voće (voćne salate), domaći kolači i torte, palačinke, štrudle, razna peciva. Naravno, korisnicima su dostupne kafe, sokovi i čajevi više puta dnevno prema njihovim željama i potrebama. Svake godine naš tim i naši korisnici, koji žele i vole da pomognu, zajedno prave zimnicu i kuvaju džemove za dom. Za stanare sa posebnim potrebama u ishrani se posebno sprema i pravi se prilagođen plan koji doprinosi njihovom zdravlju. Svi obroci se pripremaju u domu u našoj velikoj profesionalnoj kuhinji koja je opremljena po najvišim standardima.

Nega korisnika

Naše veliko iskustvo od dvanaest godina nam pomaže da nega naših korisnika bude besprekorna i da tačno znamo šta je potrebno ljudima koji stanuju kod nas. Naša usluga je već dobro poznata jer imamo želju da brinemo o starijim ljudima kao što bi brinuli o svojim bližnjima i tako se i ophodimo. Kao što mi uvek i kažemo: I mi imamo naše bake i deke. Adekvatna nega korisnika je na prvom mestu u našem u radu. Iskusan tim San-tima se trudi da se prilagodi svakome pojedinačno i da osluškuje sve vaše potrebe. Kako bismo mogli da se saživimo sa našim korisnicima i da razvijemo empatiju prema njihovim problemima, mi moramo da koristimo individualni pristup svakom korisniku, zato što ne postoje dve osobe sa istom životnom situacijom. Mi smo tu 24h za svakoga ko stanuje kod nas i brinemo o svemu što je potrebno. Negovateljice su tu da pomažu u svakodnevnim aktivnostima (ishrana, kretanje, korišćenje toaleta, oblačenje), brinu o ličnoj higijeni (kupanje, pedikir, manikir, frizura, menjanje pelena, pranje usne duplje) i da vam organizuju različite sadržaje za druženje i zabavu. Kupanje i briga o ličnoj higijeni se vrše redovno i ispravno. Takođe, pri dolasku u dom pravimo plan da bi period adaptacije bio što kraći i da prođe u najboljem mogućem redu.

Medicinska nega

Veliki deo nege korisnika jeste medicinska nega koja mora biti na perfektnom nivou. Ceo tim medicinskih radnika svakodnevno brine o zdravlju naših stanara. Taj tim sačinjavaju naš lekar opšte prakse, glavna medicinska sestra, medicinske sestre, negovateljice, fizioterapeut, psihijatar i lekari specijaliste koje pozivamo kada je to potrebno. Vodimo računa o vitalnim funkcijama naših korisnika, redovnom uzimanju terapije, ishrani, negi, psihičkom stanju i raspoloženju. Obavljamo poslove zdravstvene delatnosti, preglede i ambulantne, dijagnostičke i terapijske intervencije iz oblasti opšte medicine. Nakon redovnih pregleda našeg lekara terapiju korigujemo ili predlažemo dodatne analize i preglede kod specijalista. Naša ustanova ima sopstvenu, adekvatno opremljenu ambulantu koju koristi naše medicinsko osoblje, što dosta utiče i na kvalitet rada. U slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja pozivamo hitnu pomoć ili organizujemo prevoz u zdravstvene ustanove. Vaše zdravlje je najviši cilj našeg tima..

Društveni život

Stanari našeg doma imaju potpunu slobodu da organizuju svoje vreme na način na koji žele, mada ih uvek ohrabrujemo da se druže i ispune dan na najbolji mogući način. Korisnici imaju svoju privatnost kada im je to potrebno, a druže se kada im to odgovara. Na raspolaganju im je veliki broj individualnih i grupnih aktivnosti (gledanje televizije, društvene igre, knjige, časopisi i novine, crtanje, bojanke, itd.), kao i prijatni i prostrani zajednički prostori gde mogu to i da obavljaju. Takođe, onima kojima je potrebna radna terapija ili jednostavno imaju neki hobi (briga o biljkama, kuvanje) se pruža mogućnost da pomognu radnicima u svakodnevnim aktivnostima prema sopstvenim željama i interesovanjima. Socijalni radnik i naš tim pomažu u organizaciji društvenog života naših stanara. U domu svi zajedno slavimo praznike i organizujemo različite proslave. Za Novogodišnje praznike zajedno ukrašavamo dom i odbrojavamo do ponoći, za Uskrs farbamo jaja i tragamo za pobednikom, za Božić se okupljamo uz svečani ručak, pravimo česnicu i unosimo badnjak. Sreća naših stanara nam je jako važna i u ovoj velikoj porodici se trudimo da se oni osećaju dobro i da se osećaju kao pripadnici te porodice.